Kuva Jani Karlsson

Muutama sana vaaleista ja vaalitaktikoinnista. Vaalitaktikointi on noussut ilmiönä esiin näissä vaaleissa, vaikka oikeistopopulismi on ollut voimissaan jo pitkään.

Taktinen äänestäminen tarkoittaa sitä, ettei äänestä parhaana pitämäänsä puoluetta tai henkilöä, vaan sitä jonka arvioi nousevan jonkinlaiseen vaa’ankieliasemaan. Nyt ajatuksena on ollut vaikuttaa perussuomalaisten menestykseen, ja estää tai edistää tietyn päämininisteripuoluekoalition syntymistä.

Taktikointi on useasta syystä vaikeaa, ei vähiten siksi, että muiden äänestyskäyttäytymistä on haastavaa ennakoida. Suomi on jaettu vaalipiireihin, joissa kussakin puolueilla on erilainen keskinäinen järjestys, ja joissa muodostuu erilainen piilevä äänikynnys. Taktikointi voi myös jättää viimeisen läpimenijän omasta suosikkipuolueesta rannalle, ja nostaa viimeisenä läpimenijänä sen puolueen ehdokkaan, jota äänestäjä halusi välttää.

Omaan neljän vuoden kokemukseeni pohjaten korostan myös, että vain äänestämällä vihreää ehdokasta, saat varmasti vihreämpää politiikkaa. Olemme joutuneet eduskunnassa jatkuvasti asemaan, jossa ilmasto- ja ympäristöpolitiikka jää vihreiden vastuulle muiden vaalilupauksista huolimatta. Olen saanut perustella talousvaliokunnassa, miksi ilmastotutkijoita tulee kuulla myös taloutta koskevissa päätöksissä. Äänestämällä demareita vihreiden sijaan, voit saada ilmastoasioissa kepulaisen demarin eduskuntaan.

Jos siis haluaa taktikoida esimerkiksi oikeistopopulismia vastaan ja tehdä töitä esimerkki mahdollisen kokoomuksen, demareiden ja vihreiden hallitusvaihtoehdon puolesta, varmin tapa siihen on kasvattaa kannattamansa puolueen äänimäärää. Tue siis puoluetta ja ehdokasta, jota kannatat. Keinoja tähän on useita:

1. Jaa tietoa somessa kannattamasi puolueen tai ehdokkaan tavoitteista.
2. Puhu vaaleista. Kerro kavereille ja sukulaisille, ketä äänestät ja miksi kannattaa äänestää.
3. Lahjoita rahaa ehdokkaiden kampanjoihin.
4. Lähde jakamaan esitteitä tai pudota niiden naapurien postiluukkuun, jotka sallivat mainokset.

Jokaisella on yksi ääni, mutta aktivisti voi jakaa 1000 esitettä. Demokratiassa voit vaikuttaa.