Kahden viikon päästä alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys. Yksikään puolue ei (onneksi) tule muodostamaan yksin hallitusta. Moni miettii edelleen puoluetta ja mahdollista parhaan hallituspohjan taktikointia. Mikä olisi paras hallitusvaihtoehto näillä kannatusluvuilla?

Näen, että vihreiden, kokoomuksen ja demareiden muodostama sinipunavihreä -hallitus voisi olla paras saavutettavissa oleva vaihtoehto Suomen tulevaisuuden kannalta.

Kokoomus ja demarit ovat lähtökohtaisesti kansainvälisen yhteistyön varaan rakentavia keskitien puolueita. Ne myös torppaisivat toistensa huonoimpia ideoita. Vihreitä tarvitaan hallitukseen pitämään luonnon, koulutuksen ja tutkimuksen puolta.

Olen taloustieteilijä Sixten Korkmanin linjoilla siinä, että vaikka valtion velkaantumista koskeva kompromissi on vaikea, tällä kokoonpanolla toimiva linja on löydettävissä. Kokoomus ja Sdp ovat eri mieltä velkaantumisesta, ja molempien kertomukset aiheesta ovat ylimitoitettuja. Suomi ei ole Kreikan tiellä, kuten kokoomus sanoo. Sdp taas luottaa liikaa verotuksen kiristämiseen.

Velkaantumista tulee taittaa, mutta ei koulutuksen ja kestävyyden kustannuksella. Tarvitaan verouudistus, joka kannustaa kiertotalouteen ja keventää keskipitkällä aikavälillä työn verotusta. Tarvitaan ennen kaikkea rakenteellisia uudistuksia. Ikääntyvä Suomi kaipaa lisää monen eri alan osaajia. Sosiaaliturva tulee uudistaa siten, että työn tekeminen, yrittäminen ja opiskelu on aina mahdollista.

Vasemmisto ei välttämättä mahdu Kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen, Rkp mahtuu yleensä moneen kokoonpanoon. Valitettavasti monet kokoomuksen ehdokkaat haluavat samaan hallitukseen maan rajat sulkevien, työperäistä maahanmuuttoa vähentävien ja ilmastotavoitteet kieltävien perussuomalaisten kanssa. Olen harmissani siitä, että osa kokoomuksen ehdokkaista näkee demarit niin punaisena vaihtoehtona, että on valmis valitsemaan tiedevastaiset perussuomalaiset. Ääni sinimustalle hallitukselle on ääni taantumukselle. Siksi vihreäsinipunahallitus.

Yhtään ääntä ei ole annettu. Tulevaisuuden suunta määritellään nyt.