TIEDOTE
9.1.2023

”On selvää, että nykyiset koulutusvaatimukset vartijan tehtävään ovat aivan liian ohuita. Koulutuksen tulisi olla huomattavasti nykyistä kattavampaa. Esitän, että vartijan tehtävän koulutusvaatimuksia on pikaisesti tarkistettava,” helsinkiläinen kansanedustaja Mari Holopainen (vihr.) sanoo.

”Esille on tullut tapauksia, joissa vartijoiden voimankäyttö on ollut tahallisesti ylilyövää. Epäilyksenä on jopa naisen kuoleman tuottaminen kauppakeskus Iso Omenassa. Yksittäisiin epäilyksiin tullaan saamaan lisäselvyyttä ja lopulta oikeuden ratkaisu”, kansanedustaja Mari Holopainen sanoo.

Väliaikaisen vartijakortin saa 40 tunnin koulutuksella. Jatkokoulutus on 80 tunnin mittainen.

”Reilun viikon koulutuksella joudutaan siis tehtäviin, joissa kovaa taltuttamista ja voimakeinoja toista ihmistä vastaan on sallittua käyttää. Muutaman viikon pikakurssilla saa viisi kerrallaan vuotta voimassa olevan vakituisen vartijakortin,” kansanedustaja Holopainen ihmettelee.

”Esimerkiksi vammaiset henkilöt voivat kiinniottotilanteissa tulla väärin kohdelluiksi, mikäli riittävän laaja-alaista osaamista ei ole. Eikä sitä pysty saavuttamaan näillä opintomäärillä. Riittämätön koulutus ei ole oikein myöskään vartijan tehtävässä toimivia, usein nuoria ihmisiä kohtaan,” tutkijataustainen Holopainen korostaa.

Turvallisuuspalveluita hoitavat yksityisissä ja puolijulkisissa tiloissa alan yritykset. Vartijakoulutusta järjestää esimerkiksi alan suuri toimija Securitas yhteistyössä koulutuspalveluita tarjoavan Hyrian kanssa. Helsingissä alkavan kurssin hinta on 656 euroa.

”Harvassa tutkinnossa koulutus, sen laadusta ja alalle valittavien soveltuvuudesta huolehtiminen on näinkin suoraan alan firmalla.  Ja homma on retuperällä”, Holopainen sanoo.

”Vartiointia tarvitaan esimerkiksi metrossa, jotta muita ihmisiä voidaan suojata. Mutta vartioinnin pitää olla riittävän ammattitaitoista. Tarkoituksena on suojata muita ihmisiä, ei koskaan hakata huvikseen kiinniotettuja kuten epäillään tapahtuneen,” Holopainen päättää.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Mari Holopainen
mari.holopainen(a)eduskunta.fi
0505143452

Valokuva: David O’Weger