Poliitikon aloitteilla on merkitystä! Noin vuoden kuluttua pääsemme nauttimaan taiteesta merellisessä miljöössä Helsingin Vallisaaressa. Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt kahden ja puolen miljoonan euron avustuksen Hamille eli Helsingin taidemuseolle Helsinki biennaalin perustamiseen ja kehittämiseen.

Aloite merellisen taidekeskuksen perustamisesta on peräisin minulta ja vihreältä Johanna Sydänmaalta. Teimme sen maaliskussa 2017, ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala kiinnostui edistämään hanketta.

Nyt tuo yksi aloite vaikuttaa merkittävällä tavalla pääkaupunkimme kulttuurielämään. Tulossa on ison mittakaavan luontoa ja kulttuuria yhdistävä elämys, jossa taideteoksia voi ihailla myös ulkona. Ensimmäinen näyttely avautuu ensi vuonna.

Mieli lepää luonnon ja taide-elämysten äärellä

Meren tuoksua, laakeita kallioita ja tammien reunustamia polkuja. Kun katseen suuntaa aavalle merelle, hengitys rauhoittuu.

Parikymmentä minuuttia laivalla Kauppatorilta ja olet kuin lomatunnelmissa. Luonnolla ja taiteella on tutkitusti laajoja vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Me emme ole vain tehokkaasti suorittavia yksikköjä tai kulueriä. Ihmisarvo, luontoarvot ja kulttuurin merkitys kietoutuvat yhteen.

Uudelle ja Suomen ensimmäiselle tämän kokoluokan biennaalille on nyt avustuksen turvin mahdollista miettiä kansainvälisesti kunnianhimoinen ohjelmisto, kertoi Helsingin Taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila Helsingin Sanomille (HS 9.4.2019).

Saimme idean aloitteeseen, kun mietimme, miksei meillä Helsingissä ole sellaista aluetta kuin Tukholman lähistöllä sijaitseva Artipelag. Artipelag on merellinen taidekeskus, joka yhdistää upeaan luontoon arkkitehtuuria ja taidetta.

Vallisaari puhuttelee kävijää monella tapaa. Se ja viereinen Kuninkaansaari ovat vanhoja merilinnoitusalueita. Vierailija voikin tutustua myös historiaan, kurkistaa esimerkiksi sota-ajan bunkkereihin. Helsingin kaupungin mukaan Vallisaareen rakennettiin linnoituksia jo 1600-luvulla.  Samalla Vallisaaren ja Helsingin saariston  arvokasta luontoa on suojattava ja reitit merkittävä tarkasti. Vallisaaren ohella biennaalin kävijämäärää voidaan tasata muihin merellisiin kohteisiin, joita Helsingissä on.

Hieno retkikohde

Helsinkiläiset voivat jatkossa ihailla, miten kulttuuri ja luonto yhdistyvät.  Taide herättää ajattelemaan uusin tavoin ja lähiluonto lisää tutkitusti hyvinvointia.  Suomen ja kuvataiteen tunnettuus ja arvostus kasvavat.

”Pystymme tarjoamaan kotimaiselle yleisölle korkeatasoisen nykytaiteen tapahtuman, ja samalla edistämään suomalaisen kuvataiteen kansainvälistä tunnettuutta”, Maija Tanninen-Mattila kommentoi HS:lle.

Olen innostunut. Hankkeen käynnistyminen jatkaa osaltaan upeasti pääkaupunkimme kansainvälistä profiloitumista kulttuurin saralla. Se vie eteenpäin Oodin ja Amos Rexin suosion nostattamaa kulttuuri-innostusta. Hyvä me, hyvä HAM ja kiitos Jane ja Aatos Erkon Säätiö!

Aloitteemme on luettavissa täällä.

Mari Holopainen on kaupunginvaltuutettu ja Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Helsingissä numerolla 30