Ikäihmisten palvelutaloissa ei ehditä pestä ihmisiä kunnolla, ei pääse ulkoilemaan, aliravitsemusta esiintyy ja television tuijottaminen on ainoaa viihdettä. Ehkä pahinta on, että kuolemaankin voi joutua yksin, koska yövuoroon ei saa palkata lisää henkilöstöä, vaikka saattohoitotarve olisi illalla tiedossa.

Helsingin Sanomat kirjoittaa (30.1.), että Esperi Caren hoitajamitoituksen vähyys on suunnitelmallinen toimintamalli, ei siis erehdysten sarja.

Tällaisia tietoja ikäihmisten hoidosta kantautuu, kun hoitajat uskaltavat puhua ja hyvä, että vihdoin uskaltavat. Tikunnokkaan on joutunut Esperi Care, koska sen puutteelliseen toimintaan vihdoin puututtiin sulkemalla yksikkö.

Kyllä, eri asteisia ongelmia voi olla ja kantautuu myös julkiselta puolelta. Organisaatiotasolla sekä julkisessa että pääomasijoittajien omistamassa palvelutalossa huono johtaminen, toiminnan kulukuri tai hoitajien pieni palkka työn raskauteen ja arvoon nähden, ja sitä myöten pätevien ihmisten rekrytointihaasteet voivat aiheuttaa heikkolaatuista hoivaa.

Mutta kaupallisen palvelutalon pääomasijoittajan tavoitteena voitontavoittelu on sisäänleivottu ominaisuus. Julkisella puolella johtaja ei myöskään tee miljoonatiliä säästämällä henkilöstökuluista tai parantamalla muuten yrityksen kannattavuutta. Miten vanhuspalveluissa todennäköisimmin parannetaan yrityksen kannattavuutta? Isoin kuluerä ovat henkilöstökulut eli toisin sanoen nipistämällä henkilöstöstä. Kuten Esperi Caren juuri eronnut toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni toteaa: ”Hoiva-alalla henkilöstökulut ovat 60 prosenttia liikevaihdosta, ja jos ne kasvavat vaikka 10 prosenttia, se on 12 miljoonaa euroa ja kaikki tuloksesta pois.” (Directors’ Institute of Finland teemanumeron haastattelussa 21.12.2016).

Marja Aarnio-Isohanni sanoo samassa yhteydessä näkevänsä hallituksen sote-uudistuksen mahdollisuutena. Lisää on siis luvassa, jos hallitus saa tahtonsa läpi. Käsikirjoitus toimii. Aarnio-Isohanni on toiminut Hoiva-alan palveluntuottajat ry:n hallituksen puheenjohtajana. Esperin kanssa edustettuina olivat muun muassa Attendo ja Mehiläinen. Yhdistys kertoi tavoitteekseen kasvattaa yksityisten hoiva- ja terveysalan yritysten markkinaosuutta pitkällä tähtäimellä Suomessa. Yhdistyksen toiminnanjohtajana toimi kokoomuksen nykyinen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola. Aarnio-Isohanni on toiminut näihin päiviin asti myös kaupallisia terveys- ja hyvinvointipalveluita tarjoavan Hyvinvointiala HALI ry:n hallituksessa samaisten terveysalan jättien sekä mm. Pilke-päiväkotien edustuksen kanssa.

Sanotaan, että tyhmä ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa. Vaikuttajaruletissa yhteiskunnan etua tarkastelevan luottamushenkilön ja luxemburgilaisen sijoitusyhtiön etu on hämärtynyt jo kauan sitten. Uutisiin siitä, kuinka moni kokoomusvaikuttaja ministeristä alkaen on hypännyt päättäjän paikalta tietoineen ja verkostoineen hoiva- ja terveysalan yritysten johtotehtäviin ja omaa läheiset suhteet päättäjiin, on jo turruttu. Värisuora on ylittänyt kaikki hyvän maun rajat. Tällä on vaikutusta meidän kaikkien elämään, jos hoiva- ja terveysalan jättien näkökulmasta kätilöity hallituksen esittämä sosiaali- ja terveysalan malli ja etenkin siihen liittyvä ns. valinnanvapaus astuisi voimaan. Hoiva- ja terveysalan markkinaehtoistaminen ei myöskään ole ollut keskustalaisen pääministeri Sipilän tavoitteiden vastaista. Pääministeri riensikin puolustamaan kohun keskelle joutuneita yrityksiä.

Hallituksen maakunta- ja soteyhdistelmän kannustinmallit ja taloudelliset pelisäännöt ovat puutteelliset ja osin nurinkuriset. Julkiset palvelut, joita on väistämätöntä tarjota ihmisille takaavat lähes varman palveluvirran ja tulovirran, joka näyttää hallituksen suunnitelmien myötä valuvan yhä kauemmas Suomesta.

Sote-mallin isot valuviat on korjattava ja tavoitteet hyvinvoinnin ja terveysvaikutusten lisäämisestä on nostettava takaisin keskiöön. Ikäihmisten hoitoon tarvitaan hoitajamitoitus, joka takaa hyvän ja ihmisarvoisen elämän.

Mari Holopainen on vihreiden kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Helsingissä

Voit tukea Marin eduskuntavaalikampanjaa täällä.